TERRAZZO

På denna sida samlar vi information och FAQ >> om Terrazzo = konstbetong = cementmosaik avsedd att vägleda till välinformerade val av terrazzo som material och ytskikt.

Om du inte hittar informationen du söker eller om du vill veta mer – kontakta oss >>

 

 


 

 

Vad är terrazzo?

Handboken “Terrazzo, golvbeläggning med konstbetong” utarbetad 1965 av Svenska Cementföreningen och Svenska Terrazzoföreningen definierar tydligt det internationella begreppet terrazzo – i svensk terminologi en

”…konstbetong, i vilken cement och ballast av slipbara naturstensmaterial blandats”.

Kort sagt är terrazzo tillika konstbetong eller cementmosaik (benämningar som fortsättningsvis i denna text används synonymt) ett ytskikt av förädlad betong uppskattat för sin slitstyrka, lätthet att hålla rent samt ”estetiskt utseende, ofta med stort skönhetsvärde”.

Ägna gärna någon minut åt att läsa igenom de mycket välformulerade beskrivningarna av konstbetong på bilderna här nedanför.

Bährner, V. – Svenska cementförening & Svenska Terrazzoföreningen (1965) Terrazzo, golvbeläggning med konstbetong, s. 2

terrazzo
terrazzo

Bährner, V. – Svenska cementförening (1956), Konstbetong – Allmänna uppgifter och bildrevy, framsida & s. 2-3

 

Europastandard för terrazzo sedan 2005

Sverige och övriga Europa tillämpar sedan 2005 två europastandarder för terrazzo-plattor, EN 13748-1:2004 – Terrazzo-plattor – Del 1: Plattor för användning inomhus >> samt EN 13748-2:2004 – Terrazzo-plattor – Del 2: Plattor för användning utomhus >>, framtagna av av den tekniska kommittén CEN/TC 229 för “Prefabricerade betongprodukter”. Standarden definierar material, egenskaper och metoder för testning av oarmerade cementbundna terrazzo-plattor tillverkade industriellt och sålda redo för montage.

“…either individually produced by compression and/or vibration, or cast as large cement-bound mineral aggregate sheets or blocks by means of vibration and/or compression and/or vacuum, before being cut to size.” 

EN 13748-1:2004 >>, “Terrazzo-plattor – Del 1: Plattor för användning inomhus”, “3.1 Terms and definitions”, sida 5

 

Se upp! Förväxla inte cementbunden genuin terrazzo med till utseendet liknande material!
I och med konstbetongens popularitet finns det också gott om imitationer, allt från tapeter och keramik med tryckta mönster till tekniskt sett mer snarlika material med krossad sten men sammanbundna med andra bindemedel än cement.

Ett exempel på detta är det material vi själva benämner “Styrenplastbunden marmor” som lyder under klassificeringen “Kompositsten” även kallad “Agglomerated stone” (eller “Engineered stone”) i enlighet med europastandarden EN 14618:2009 >> samt tillhörande standarder för provningsmetoder och applikationer. Denna standard tillåter bindemedel av plaster eller en kombination av plaster och cement. Av detta skäl går följande förtydligande att läsa i inledningen:

“This European Standard is not applicable to terrazzo tiles covered by EN 13748-1 and 13748-2.”

EN 14618:2009 >>, “Kompositsten och klassifikation”, “1 Scope”, sida 4

 

Terrazzo, ett koncept från civilisationens vagga

Begreppet och den form av terrazzo vi använder idag har till stora delar sin grund i Italien i mitten av förra decenniet, men konceptet är betydligt äldre än så. Arkeologiska fynd av golv med krossad sten sammanbundna med någon form av bindemedel är gjorda på flera platser bl.a. Göbekli Tepe >> i Turkiet och Jericho >> i Palestina som båda är runt 12000 år gamla!

Användning av konstbetong i Sverige började i slutet av 1800-talet och har sedan dess varit ett uppskattat och flitigt nyttjat material. Den starka traditionen gör att mycket äldre konstbetong finna att se, exempelvis som golv i trapphus, i badrum som bänkar och handfat, på torp och gårdar som bänkskivor och gnistskydd framför spisar och kakelugnar, och vidare som skulpturer, portaler, fönster- och portomfattningar, lister, socklar, fasadplattor, fönsterbänkar osv.

Bährner, V. – Svenska cementförening (1956), Konstbetong – Allmänna uppgifter och bildrevy, s. 2, 4, 5

 

 


 

 

Varför välja terrazzo?

Terrazzo är ett tidlöst material och länge uppskattat ytskikt både i Sverige och utomlands vilket således talar för sig själv. De vanligaste skälen till uppskattning av konstbetong är bl.a. god städbarhet, slitstyrka och ekonomi.

Det finns gott om kvitton på att terrazzo är ett uppskattat material. Ett exempel på detta är Stockholms stad som under lång tid har valt cementmosaik som beläggning för tåg- och tunnelbanestationer och gör så än idag.

Vidare ingår som regel konstnärliga gestaltningar i denna typ av projekt. Även dessa är ofta utförda med terrazzo, bl.a. med anledning av den stora variationsrikedom och mångfald terrazzo erbjuder och som vi nu skall gå in på lite närmare.

Bährner, V. – Svenska cementförening (1956), Konstbetong – Allmänna uppgifter och bildrevy, s. 22-23

 

God anpassningsbarhet

Den kanske mest värdefulla egenskapen hos konstbetong men som tyvärr allt för ofta förbises är en näst intill oändlig anpassningsbarhet av uttrycket genom ballastens komposition och cementens pigmentering. Eftersom gjutning av konstbetong som regel sker på beställning behöver den inte nödvändigtvis ta formen av ett “standard”-uttryck. Vi uppmuntrar tvärtom till både större och mindre anpassningar, eller varför inte ett helt nytt uttryck? På så sätt kan en redan passande terrazzon gå från bra till perfekt i kombination med omkringliggande material och färger.

Man kan ur detta hänseende likna terrazzo med målarfärg – det finns färdigblandad färg men skall resultatet bli bra behöver den oftast brytas.

 

Möjlig att återbruka

Cementmosaik är till skillnad från många konkurrerande ytskiktsmaterial en homogen produkt. Detta innebär att restaurering genom omslipning på plats är fullt möjlig, den bästa formen av återbruk, istället för att kassera och ersätta ytskiktet med något nytillverkat. Detta sparar resurser vilket utgör en av aspekterna som gör terrazzo till ett mer hållbart materialval.

Vi läste här ovan om den fantastiska anpassningsbarheten av uttrycket på terrazzo. Att välja terrazzo som ytskikt kan med tanke på livslängden vara ett mycket långsiktigt val vilket i sig än mer motiverar stor omsorg för att tillvarata terrazzons fulla potential och få ett ytskikt och uttryck som ges möjlighet till uppskattning över lång tid.

 

Resursminimering

Att hushålla med resurser kan låta modernt men är för terrazzo själva grundidén. Italienska stenhuggare samlade spill av marmor på arbetsplatserna, tog med spillet hem och platsgjöt där de första golven som kom att kallas terrazzo (det italienska ordet för terrass). Än idag används återvunnen sten från naturstensindustrin till terrazzo.

 

Sunt val för hälsa och närmiljö

Terrazzo är betong bestående av naturliga råvaror och har under lång tids användning ännu inte uppvisat några negativa effekter på människors hälsa eller närmiljö.

 

 


 

 

Produktion av terrazzo

 

Prefabricerad terrazzo

Att ha kontroll över gjutförlopp och vidare bearbetning gör att en industriellt producerad cementmosaik har mycket goda förutsättningar att hålla hög kvalité. Hel- och halvautomatisk maskinbearbetning gör bearbetningen effektiv och den färdiga produkten håller hög precision.

Nedan beskriver vi kortfattat de vanligaste produktionsteknikerna.

Styckegjutning / Formsatt konstbetong

Varje produkt gjuts, med eller utan armering, i en för produkten måttanpassad form. Efter härdning slipas ämnets synliga sidor för att få en jämn och blank yta med synlig ballast. Slipningen är mer eller mindre omfattande beroende på vilken storlek ballasten i terrazzon har, ju större ballast desto djupare slipning.

Metoden kräver ingen avancerad utrustning men är tidskrävande. Ofta sker bearbetning för hand vilket ställer höga krav på hantverksskicklighet. Tekniken tillämpas vid små volymer, specialdetaljer, skulpturer och konstverk eller när maskinbearbetning ej är möjligt.

 

I vår fabrik i Sörmland har vi goda förutsättningar för styckegjutning. Tack vare ett brett sortiment lagerhållen ballast gjuter vi cementmosaik i alla tänkbara uttryck. Hos oss kan du till exempel beställa en helt unik bänkskiva i din egen komposition, men även komplettera med samma uttryck i form av plattor för golv och vägg, fönsterbänkar, trappbeklädnad, golvsockel och dylikt.

Se exempel på terrazzo från vårt gjuteri i Sörmland >>

Och missa inte vår svensktillverkade terrazzo tillverkad exklusivt av nordiska råvaror >>

 

Styckegjuten bordsskiva med rosa ballast och vit cement. Flen, Sverige.

Gipsform för gjutning av Skulptur >>. Flen, Sverige.

Päron >> efter slipning. Flen, Sverige.

Styckegjuten bordsskiva till restaurang. Flen, Sverige.

Blockgjuten konstbetong

Varje produkt bearbetas fram ur större rätblock i mått anpassade för minimalt spill för standardiserade platt-format. Efter härdning (28 dygn) sågas blocken till råämnesskivor som sedan ytbearbetas till önskad finish. Efter vidare formatsågning och ev. ytterligare bearbetning såsom kantslipning, håltagning etc. erhålls fasadplattor, trappbeklädnad, plattor i små och stora format för golv och väggbeklädnad, bänkskivor till kök, bordsskivor till café & restaurang m.m.

Denna metod är den mest allsidiga eftersom den möjliggör tillverkning av olika produkter i ett identiskt och enhetligt uttryck*. Den passar också ypperligt för tillverkning av mer komplexa former såsom skulpturer och inredning genom cnc-fräsning, vattenskärning, limning samt olika typer av mekaniska förstärkningar.

 

I vår fabrik i Sörmland är blockgjutning den vanligaste tillverkningsmetoden. Vi lagerhåller inga standardmaterial utan gjuter på beställning i det uttryck kunden önskar. En unik möjlighet för dig som önskar svensktillverkad terrazzo, även till det mindre projektet och oavsett önskat uttryck.

Se exempel på terrazzo från vårt gjuteri i Sörmland >>

Och missa inte vår svensktillverkade terrazzo tillverkad exklusivt av nordiska råvaror >>

 

Vi samarbetar också med marknadsledande italienska producenter av blockgjuten terrazzo. Stora produktionsvolymer gör lagerhållning av block i standardkollektioner rationellt för att på så sätt hålla leveranstider till ett minimum. Till större projekt** är anpassade uttryck möjliga.

Här hittar du hela vårt sortiment av Blockgjuten terrazzo från Italien >>

* Terrazzo tillverkad med olika produktionsteknik avviker till utseende även om gjutning sker efter samma receptur.
** > 500 kvm golv T:20 mm / > 333 kvm fasad T:30 mm / > 250 kvm plansteg T:40 mm

Block av terrazzo. Verona, Italien.

Block under avformning. Verona, Italien.

Råämnesskivor av blockgjuten terrazzo. Flen, Sverige.

Pressad konstbetong

En pressmaskin pressar varje enskild produkt med hjälp av hydraulik eller vakuum . Terrazzoplattor tillverkade med denna metod blir kostnadseffektiva och uppnår hög kvalité. Klimatkammare påskyndar härdningen och den totala teoretiska produktionstiden kan vara så kort som 2-3 dagar*** vilket utesluter behov av lagerhållna halvfabrikat samt gör anpassade uttryck tillgängliga även till mindre**** projekt.

Pressade produkter är mer begränsade i format jämfört med blockgjuten terrazzo och lämpar sig därför bäst till projekt utan behov av måttanpassade produkter (ex. trappbeklädnad och bänkskivor). Behöver projektet trots allt måttanpassade produkter brukar vi lösa även det. Kontakta oss >> för mer information.

 

– Enskiktsplatta (s.k. single-layer)

Plattan består av ett (1) skikt homogen terrazzo vanligtvis 15-22 mm tjockt. Plattan är rektifierad och kalibrerad och avsedd för tunnbäddsläggning. Vi samarbetar med marknadsledande italienska producenter av enskiktsplattor och har mycket goda förutsättningar att erbjuda både standardmaterial och anpassade uttryck.

Här hittar ni vårt sortiment av Pressade enskiktsplattor från Italien >>

 

– Tvåskiktsplatta (s.k. double-layer)

Plattan består av två (2) skikt, ett slitskikt ≥ 4 mm på en bas av bruk. Plattan är oftast >25 mm tjock och avsedd för bruksläggning. En äldre typ av platta, idag alltmer sällan använd och nästintill uteslutande för butiksgolv inom detaljhandeln. Vi kan tillhandahålla denna typ av platta i större volymer till nybyggnation men också i mindre mängder för restaurering och komplettering av befintliga golv.

Kalibrering av tvåskiktsplattor är möjligt för en tunnare platta med slät baksida ämnad för tunnbäddsläggning.

Se exempel på terrazzo möjlig att få som tvåskiktsplattor från vårt gjuteri i Sörmland >>, okalibrerade likväl som kalibrerade.

Och missa inte vår svensktillverkade terrazzo tillverkad exklusivt av nordiska råvaror >>

*** Fullgod prestanda samt testning av denna uppnås och utförs annars efter 28 dagars härdning.
**** ≥ 100 kvm (mindre mängder på förfrågan).

Hydraulisk s.k. “karusell” eller “revolver” -press för tillverkning av enskiktsplattor. Verona, Italien.

Platsgjuten terrazzo

Terrazzo gjuten och slipad på plats, så kallad platsgjuten terrazzo, har både för- och nackdelar jämfört med industriellt producerad terrazzo. En kombination av platsgjuten och prefabricerad terrazzo kan för vissa projekt vara en ypperlig lösning för att dra fördelar från bägge metoder.

Vi samarbetar ofta tätt med entreprenörer inom platsgjuten terrazzo. Vi fokuserar då främst på själva materialet för att kunna tillhandahålla prover på uttryck med säkerställd leverans av
– råvaror för platsgjuten terrazzo såsom cement, pigment, ballast, ofta förblandat och portionerat i enlighet med entreprenörens önskemål för att denne skall kunna fokusera helt och fullt på utförandet.
– prefabricerade terrazzolösningar med hänsyn tagen till erforderliga tekniska anpassningar för att kunna leverera en matchande och kvalitativ helhet.
Vi kan också tillhandahålla bl.a.
– teknisk rådgivning
– tillbehör såsom foglist, ytbehandlingsmedel, tillsatsmedel för betong
– maskinell utrustning såsom blandare och slipmaskiner

 

 


 

 

FAQ

Material

Vad består terrazzo av?

Terrazzo är i svenskt terminologi en konstbetong / cementmosaik tillverkad av

  • vit och/eller grå cement
  • eventuellt färgpigment
  • krossade bergarter (företrädesvis mjukare såsom kalksten, marmor och dolomit)
  • vatten

Läs mer här >>

Kan terrazzo bestå av hårda bergarter?

Ja. Håra bergarter såsom exempelvis granit, porfyr och kvarts är fullt möjligt att använda i konstbetong och kan i fråga om utsatta golv med mycket höga trafiktryck och därmed högt slitage såsom exempelvis tågstationer, flygplatser och entréer vara att föredra.

Dock är konstbetong redan i sin grund ett slitstarkt och hållbart material. Sålunda premieras mjukare bergarter såsom kalksten, marmor och dolomit eftersom hårdare ballast gör produktionen mer tidskrävande och därmed dyrare.

Kan terrazzo innehålla glas?

Det korta svaret tillika vår generella rekommendation är nej.

Det längre svaret är ja men i begränsad omfattning, maximalt omkring 7% av ballasten.
Glas är mycket hårt och har allt som oftast en slät och blank yta. Detta medför att glas binder dåligt med cement och riskerar därför att lossna i samband med bearbetning.

Även efter bearbetning riskerar glas att lossna med anledning av rörelser, nötning och temperaturskiftningar. Därav avråder vi bestämt från att använda cementmosaik där lossnat glas kan utgöra risk för personskador, ex. i badrum och kök.

Hur tillverkas prefabricerad terrazzo?

Industriell produktion av cementmosaik sker medelst

  • styckegjutning
  • blockgjutning
  • pressning

Här kan du läsa mer >> om dessa metoder.

Får andra bindemedel än cement användas till terrazzo?

Nej. I EN-standarden för konstbetong framgår att terrazzo skall vara bunden uteslutande med cement.
Här kan du läsa mer >>

Kan andra material misstas för terrazzo?

Ja. Det är mycket vanligt att förväxling av konstbetong sker med både mer ädla och mindre ädla material såsom

  • Styrenplastbunden marmor
  • Kakel och klinker
  • Kvartskomposit
  • Plastmatta
  • Sintrad sten
  • Natursten

Här kan du läsa mer >> om den absolut vanligast förväxlingen med styrenplastbunden marmor som ofta kan ge sken av att vara terrazzo.

Montage

Hur monteras plattor av terrazzo?

Likt plattor av natursten och keramik kan plattor av terrazzo bli monterade på en tjock bädd av styvt cementbruk, s.k. bruksläggning.

Sedan mitten av 1900-talet har dock s.k. tunnbäddsläggning eller klistring blivit alltmer vanlig för alla typer av plattor. Idag blir i princip all prefabricerad konstbetong klistrad med fästmassa, även kallat “fix”.

Vi råder till att använda Agglofix S2 för montage av terrazzo. Agglofix S2 har klassificeringen C1E S2 (EN 12004) och är den enda fästmassan på marknaden som är speciellt anpassad för terrazzo. Här kan du läsa mer >>

Skötsel och underhåll

Är terrazzo känsligt för fläckar?

Ja. Konstbetong är förhållandevis känsligt för fläckar orsakade av

  • infärgning – i form av färgad fukt eller vätska från exempelvis livsmedel, blom- och skurvatten och kosmetika.
  • anfrätning – av ej pH-neutrala vätskor såsom exempelvis saft från grönsaker, vin, läsk, Klorin och kalklösare.
Behöver terrazzo skyddsbehandlas?

Ja. Konstbetong skall ALLTID skyddsbehandlas för att bättre stå emot infärgning av smuts, särskilt i utsatta miljöer såsom entrégolv, kök och våtutrymmen.

När och hur ofta behöver terrazzo impregneras?

Impregnering skall ske innan bruksskedet samt över tid i intervall beroende av trafiktryck och städrutiner.
Bedöm nivån av impregnering genom att droppa vatten på ytan. Ifall ytan absorberar vattnet på kort tid bör impregnering ske på nytt.

Vilken impregnering är att rekommendera till terrazzo?

Det finns en uppsjö av fabrikat och produkter på marknaden avsedda för impregnering av cementmosaik. Vi råder till ett ytneutralt fläckskydd som materialet kan absorbera och som inte påverkar ytans utseende. Det är också viktigt att behandlingen är diffusionsöppen så att fukt i och bakom cementmosaiken inte blir inkapslad.

Stensåpa är traditionellt använt för både installationsbehandling och daglig skötsel av cementmosaik.

Vi rekommenderar emellertid MP90 ECO XTREME från FILA >> för både installationsimpregnering och rutinmässig återkommande impregnering av cementmosaik.

Kan terrazzo få behandling för att motstå anfrätning?

Ja, i vissa fall kan en permanent försegling av ytan ske i fabrik. Förseglingen skyddar effektivt mot etsning av syror och baser såsom citron, vinäger, blekmedel m.m samt utgör ett oöverträffat skydd mot fläckar orsakade av infärgning från exempelvis kaffe, vin och bläck.

Skyddet påverkar inte materialets färgåtergivning. Däremot blir ljusreflexionen jämn över ytan då en obehandlad yta annars varierar i glans mellan ballasten och cementen däremellan.

Det finns dock några nackdelar. För det första är behandlingen relativt känslig. Repor och slag kan ta hål på ytskiktet. För det andra är behandlingen inte möjligt att upprepa utfall skador uppstår. För det tredje är behandlingen inte möjlig att utföra på samtliga produkter och material.

Vilket rengöringsmedel är lämpligt för terrazzo?

Viktigt är att medlen är pH-nautrala och icke avfettande. Med andra ord skall medel såsom Klorin eller Yes  absolut inte användas.

Som tidigare nämnts kan stensåpa, utöver att vara lämplig som impregnering, även lämpa sig för rutinmässig städning.

För rutinmässig städning av konstbetong rekommenderar vi emellertid Cleaner Pro från FILA >> som också fungerar till andra vanligt förekommande material såsom kakel och klinker, trä, natursten, terracotta, lenoleum, gummi, plastlaminat med mera.

 

 


 

 

Tack för att du tog dig tid att läsa!

Vi hoppas att du fann sidan informativ och att du fått en ökad medvetenhet om terrazzo samt varför detta tidlösa material har en erkänd och given plats i skapandet av vackra, sympatiska och hållbara ytor redo för fortsatt uppskattning under lång tid framöver.

 

 

Har du frågor, tankar eller synpunkter ta vi gärna del av dem. Använd formuläret så hörs vi inom kort.